Wednesday 13 November 2013

Nasi Beriani Kambing

Masa'allah, Tabarakallah! mulakan setiap penyediaan makanan dengan menyebut nama Allah S.W.T dan berselawat banyak-banyak kepada Rasulullah S.A.W.  Sungguh masakan yang disediakan dengan nama Allah, Insya'llah tidak akan tersalah resepi.

Allahu Akbar, hari ini menyediakan nasi beriani untuk juadah kami sekeluarga.




KAMBING MASAK BERIANI
Sumber : Mat Gebu

Bahan-bahan:
1 kg daging kambing, yang telah siap dipotong
3 biji kentang, kupas dan belah 8 setiap 1, rendam
2 biji cili merah, belah 2 setiap 1
2 biji cili hijau, belah 2 setiap 1
1 biji bawang besar, dibelah 6
3 camca besar rempah briani (mat guna Adabi)
1 cawan santan (atau anda boleg guna susu sejat)
3 camca besar kerisik
1 camca besar penuh gula melaka
1 genggam kisimi, rendam dengan air panas hingga kembang, toskan*
2 biji tomato merah*(*dikisar halus dengan sedikit air)
1 camca besar minyak sapi
2 pokok daun ketumbar, cuci bersih dan kerat besar
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
3 biji buah keras, dihiris

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari, dilurut
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang puith, hiris

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging kambing diperap dengan tepung dan jus limau nipis selama 20 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Bancuh bahan kisar halus dengan rempah beriani, kacau rata hingga menjadi pes (tambah sedikit air jika perlu). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi dan biar cair. Masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum. Tambah rempah beriani + bahan2 kisar tadi, masak hinga terbit minyak, guna api kecil dan kacau sentiasa.
  3. Masukkan daging kambing dan daun ketumbar (dengan akar2nya sekali), gaul rata biar daging kecut. Masukkan tomato + kismis yang dikisar tadi. Kacau rata dan tuang air secukupnya. Masak hingga daging kambing empuk. Masukkan kentang dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
  4. Tambah pati santan, masukkan kerisik dan gula melaka. Kacau dan masak hingga kentang empuk. Masuk cili merah, cili hijau dan bawang besar belah. Masuk gula melaka dan garam secukup rasa, gaul rata. Masak hingga kuah pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api

No comments:

Post a Comment