Friday 29 November 2013

Mee Rebus Tulang

Masya'allah, Tabarakallah!  Sungguh air tangan ibu dapat mengeratkan kasih saying.  Makanan hasil air tangan para ibu atau isteri di rumah secara tidak langsung dapat mengeratkan ikatan kekeluagaan di samping melahirkan generasi yang cemerlang di dunia dan di akhirat kelak. 

Seperti biasa bila sampai musim cuti sekolah sayalah orang yang paling pening memikirkan manu apa yang hendak disajikan buat anak-anak agar mereka tidak jemu apabila berada di rumah sewaktu saya keluar bekerja.

Alhamdulillah, syukur kepadaMu Ya Allah, telah mengilhamkan kepada hambuMu yang serba daif ini.  Mee rubus tulang akan menjadi hidangan buat anak-anak.  Memperolehi resepi ini dari jalan-jalan di blog Masam Manis dari situlah saya sekeluarga cuba menikmati mee rebus tulang di Restoran ZZ Sup Tulang, Johor Bahru. Alhamdulillah nikmat Allah S.W.T, sungguh sedap dan semestinya menjadi kesukaan kami sekeluarga.

 MEE REBUS TULANG
Sumber : Azlita Masam Manis

Sup Tulang
Tulang Lembu secukupnya
1 bungkus rempah sup bunjut
5 ulas bawang di hiris
1 halia - dititik
1 inc kunyit - dititik
1 inc lengkuas - dititik
2 batang serai - dititik ita tambah
1 kiub daging - ita tambah
garam secukup rasa

Mula-mula kita buat sup tulang dahulu.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan air yg secukupnya untuk merebus daging.
rebus tulang hingga daging empuk. Boleh juga jika nak tambahkan daging.

Bahan Rencah
3 biji ubi keledek saiz sederhana - di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi.
10 biji bawang kecil - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inc halia - dikisar
1 inc kunyit hidup - dikisar
30 tangkai cili kering - di kisar boleh kurangkan
3 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar udang kering - di rendam lembut dan dikisar
garam dan gula secukup rasa
1 cawan air asam jawa - ita tambah
1 kiub daging - ita tambah
1 buku gula melaka - ita tambah
1 cawan santan - ita tambah

Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah kari dan udang kering  dan tumis lagi hingga jadi rencah.
Masukkan keledek dan biarkan ia merenih.
Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak.
Kemudian barulah masukkan sup tulang tadi. Hanya  air rebusan tulang sahaja, bahan  sup bunjut, serai halia lengkuas dan kunyit tadi jangan masukkan )
Akhirsekali masukkan tulang dan santan.
Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat.
Mee rebus tulang siap untuk di makan bersama

Mee kuning
Tauhu goreng
Taugeh
Telur rebus
Daun sup dan daun bawang yg telah dihiris halus
Cili hijau dihiris
Taburan bawang goreng
Limau kasturi

1 comment: