Tuesday, 5 November 2013

Kek African Marble


Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar.

Setiap ketentuan hanyalah dari-Mu Ya Allah.  Tanpa keizinan-Mu semua ini tidak akan menjadi kenyataan. 

Puan Norhayati Basri, (http://yatiecooking.blogspot.com).  Pertemuan kami sewaktu Kursus Kesetiausahaan selama 3 hari 2 malam di Berjaya Tioman Beach Resort pada tahun 2008. 

Allah, Allah Ya Allah.  Beliau seorang surirumah yang berkerjaya sama seperti saya.  Berparas rupa yang sangat manis dan menawan, orangnya sangat peramah dan tidak lokek untuk berkongsi resepi dan juga petua masakan.  Dari beliau saya mengetahui blognya dan dari situ saya mempelajari resepi kek kegemaran mak.

Subhanallah resepi yang sangat ringkas dan memang senang untuk dibuat.  Hasilnya sungguh enak dan amat lembut.  Menjadi kegemaran seisi keluarga terutamanya sebaik sahaja keluar dari oven yang masih panas bertambah dengan aromanya.

Juga mengambil tempahan seandainya ada permintaan dari kawan-kawan.


Kek African Marble


Bahan-bahan:

250gm tepung naik sendiri

200gm gula
1 tsp baking powder
300gm telur (timbang tanpa kulit)
1 tbsp ovalette
50gm air
2 tbsp susu pekat
175gm butter (cairkan)
Cara membuat:
  1. Masukkan semua bahan kecuali butter yang telah dicairkan.
  2. Pukul semua bahan sehingga gebu atau naik 2 kali ganda
  3. Masukkan butter cair, gaul perlahan dan warnakan mengikut citarasa

1 comment:

  1. Thanks sister.... dapat amik resepi ni utk mak... nak try la satgi

    ReplyDelete