Wednesday, 27 November 2013

KEHEBATAN PEREMPUAN


Kehebatan perempuan dalam pujuk rayu tidak dapat disangkal lagi. Tidak ada perempuan yang tidak mahir dalam seni ini. Kaum lelaki boleh dipujuk dan dirayu untuk melakukan apa sahaja mengikut kehendaknya.

Beberapa contoh keruntuhan empayar yang dibina oleh lelaki disebabkan daya pujukan wanita :
1.   Napoleon Bonarparte dan Josephine.
2.   Anthony dan Cleopatra
3.   Hitler dan Matahari
4.   Samson dan Delila
5.   Abu Lahab dan Hendon

Beberapa contoh wanita yang menjadi kekuatan kepada kepimpinan seorang
lelaki sehingga berjaya mengatasi segala ujian dan cabaran tanpa melemahkan
semangat juang mereka dalam menegakkan kebenaran dan kekuatan agama :
1.   Nabi Muhammad S.A.W dan Siti Khadijah serta isteri-isteri baginda yang lain.
2.   Nabi Ayub and Siti Rahmah
3.   Nabi Ibrahim dan Siti Sarah serta Siti Hajar
4.   dan banyak lagi contoh orang-orang muslim yang lain.

KUASA KEJELITAAN PEREMPUAN
Hal ini diketahui oleh semua orang. Kejelitaan perempuan boleh menumbangkan ramai lelaki hingga banyak yang terarah melakukan perkara-perkara yang tidak wajar. Sebaliknya kuasa jelita yang ada pada

kaum muslimah boleh menimbulkan kecintaan yang tinggi terhadap Allah S.W.T di mana seorang isteri boleh mempengaruhi suami dalam hal-hal yang diredhai Allah S.W.T.

KUASA LAYANAN PEREMPUAN
Kaum lelaki mudah goyah dan alah dengan layanan yang baik, apa lagi dari perempuan yang sangat dikasihi seperti isteri dan ibu. Layanan baik yang disalurkan kepada orang yang berhak menerimanya, bukan sahaja mendatangkan keredhaan Allah S.W.T tetapi memungkinkan apa yang diminta akan dipenuhi dengan mudah.

KUASA DOA PEREMPUAN
Doa perempuan lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya lebih kuat dari lelaki. Sebagaimana hadis Rasulullah S.A.W:
"Doa ibu itu lebih cepat makbul." Orang bertanya:"Kenapa ya Rasulllah ?" Jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa dari orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

KUASA TAQWA PEREMPUAN
Ketaqwaan adalah kuasa paling sempurna dan terbaik dalam menangani apa juga masalah. Orang yang paling bertaqwa adalah orang yang paling dikasihi Allah S.W.T. Allah S.W.T tidak akan membiarkan orang yang dikasihiNya melainkan dipelihara serta sentiasa dirahmatiNya.

Kuasa taqwa lebih mudah diperolehi oleh perempuan berbanding lelaki kerana kehalusan budi yang ada pada perempuan adalah merupakan penjara daripada melakukan hal-hal yang mendatangkan dosa. Berbanding lelaki yang sebahagian hidupnya berada di luar rumah serta terdedah kepada pelbagai godaan, cubaan dan
ujian.

Kekuasaan taqwa ini pula oleh kemuliaan yang diberikan oleh Allah S.W.T sehingga setiap lelaki pasti memerlukan perempuan untuk menghirupkan udara ini atau dalam perkataan lain setiap lelaki pasti dilahirkan oleh perempuan kecuali Nabi Adam A.S. Sekuat-kuat lelaki, kuat lagi perempuan kerana

lelaki itu sendirinya datang dari perut perempuan yang menghamilkannya dan melahirkannya ke dunia, kemudian melatih, mendidik, memelihara dari kecil hingga dewasa.

Kemuliaan perempuan akan lebih nyata, jika ditambah dengan ketaatan kepada kaum lelaki yang berhak ke atasnya sebagaimana maksud hadis Rasulullah S.A.W:
"Perempuan yang taat kepada suaminya, semua burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan : semuanya beristighfar baginya (isteri) selagi mana ia masih taat kepada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasanya)."

Insya’allah.

 

 

No comments:

Post a Comment