Thursday, 31 October 2013

Bukan Sekadar Resepi
Bukan Sekadar Resepi -  merupakan sebuah bingkisan lahir dari hati Pn. Roslan, sungguh ianya bukanlah sekadar buku resepi yang terkandaung di dalamnya.  

Masya'allah... ianya sungguh terkesan di hati.  Hasil tangan Puan Roza Roslan ini tidak pernah sekali membosankan walaupun telah 3 kali membacanya.  Gambar-gambar masakan yang terdapat di dalam buku "Bukan Sekadar Resepi" juga amatlah menyelerakan dan menambat hati serta perasaan.  Nafsu meminta-minta untuk menjamahnya.  Begitulah bisikan syaitan sememangnya pandai mempegaruhi nafsu walaupun semasa membaca buku tersebut banyak membawa diri kita kepada rasa keinsafan, Astagfirullah.

Kisah-kisah di sebalik resepi yang diceritakan juga sangat menarik. Ceritanya biasa-biasa sahaja, santai tetapi semuanya adalah kisah benar.  Tiada langsung unsur fantasi yang dikisahkan, namun kebenaran itulah sebenarnya yang membuatkan buku tersebut sungguh menarik dan menakjubkan.

Allah, Allah Ya Allah... malu terus menerpa diri ini kerana tidak pernah terlintas untuk berfikir dari sudut yang diceritakan.  Pangalaman sendiri yang dianggap biasa-biasa sahaja, rupanya tersimpan beribu rahsia andai dilihat dari sudut yang sama.  Terkandung di celah-celah resepi yang diketengahkan tentang kebesaran dan keagugan Ilahi untuk sama-sama kita renungkan.

Kesimpulannya, "Bukan Sekadar Resepi" mengajar kita tentang kehidupan.  Sememangnya sebuah kehidupan yang bahagia berasal dari dapur yang diuruskan oleh isteri, ibu dan wanita yang berhati mulia.  Sungguh wanita itu mulia, oleh itu kemuliaannya perlu dipelihara.  Islam juga telah memberikan wanita satu kedudukan yang paling mulia berbanding mana-mana agama mahupun bangsa lainnya.  Beberapa ayat yang terkandung di dalam Surah An-Nisa ada jawapannya.


No comments:

Post a Comment