Roti (khubz)
Roti yang
paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang baik dimasak
dalam
pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan sejuk sebelum dimakan,
jika
tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti yang sudah lama dan
tidak
elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah
dicernakan.
Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jangan potong roti dengan pisau.
hormatilah
roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah
menghormati
roti itu".
Jintan Manis (anisun)
Jintan
manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan,
melancarkan
aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam
usus.
Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu
disekeliling
mata bagi menguatkan pandangan mata.
Epal (tuffah)
Epal yang
masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh
menguatkan
organ hati.
Asparagus (hiyawn)
Asparagus
berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan
kelahiran
anak.
Pisang (mawz)
Pisang
boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.
Barli (sya'ir)
Barli
berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi
sup barli
kepada orang yg mengidap demam.
Selasih (manis rayhan)
Selasih
berkhasiat untuk menguatkan organ hati, memudahkan tidur dengan
cara
menyapu kepala dengan basil yang dicampurkan air.
Mentega (zubdah)
Mentega
khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik untuk menghilangkan
sembelit.
Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu sejenis makanan
yang
menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.
Bunga kubis (qunnabit)
Sayuran
ini sukar dihadam dan bahaya untuk penglihatan.
Chamomile (babunaj)
Kegunaan
chamomile ialah melancarkan aliran haid dan kencing. Ianya juga
sangat
berguna untuk memanaskan badan.
Lobak merah
Kegunaannya
memanaskan badan. Ianya juga melancarkan aliran haid dan air
kencing.
Biji kopi (qahwah)
Sebagai
ubat penyakit buang air besar berdarah, menghilangkan dahaga dan
dikatakan
menimbulkan kebijaksanaan.
Biji hitam (habb al sauda)
Dilaporkan
bahawa Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jadilah seperti biji habb al
sauda
kerana biji ini ubat semua penyakit kecuali kanser dan mati". Adalah
dilaporkan
juga bahawa Allah Taala menunjukkan bahawa "ia" itu ialah hab al
sauda
menghapuskan angin dalam usus dan demam. Baik untuk merawat
'leukoderma'
dan membuka saluran urat yang halus. Berguna untuk
menghilangkan
penyakit selesema.
Ayam (dajaj)
Memudahkan
penghadaman. membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan
badan,
serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan
terlalu
banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah
daging
ayam betina yang tidak bertelur.
Kulit kayu manis (darchini)
Kulit
kayu manis juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar
untuk
menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus)
yang
digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia.
Limau
kulit tebal, warna kuning pucat, kurang mengandungi asid (utrujj)
Nabi
Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin:
bagus
dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat
menjauhkan
kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan kelaparan
dan
melambatkan pengaliran dalam hempedu.
Timun (qitta')
Yang
masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan
kurma
dengan timun muda menambahkan berat badan.
Jintan putih (kammun)
Jintan
putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam
di dalam
air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.
Tamar kering (tamr)
Nabi
s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah
rumah yg
tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau
tamar.
Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang
tidak
diingini.
Terung (badhijan)
Terung
hitam menyebabkan keluarnya hempedu. Kecenderungan benda ini
mengeluarkan
hempedu dapat dibetulkan dengan memakannya bersama daging.
Telur (baydah)
Khasiat
telur yang paling baik boleh kita dapati daripada telur ayam
(setengah
masak atau ?masak) bukan direbus keras. Putih telur melegakan
apabila
kita melecur atau kulit terbakar dan menghilangkan parut pada
kulit.
"Endive" (hindiba)
Khasiat
hindiba berubah mengikut musim. Hindiba' pada awal musim adalah
yang
paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi.
Hadith
menyatakan "makanlah hindiba dan janganlah bersendawa kerana
sesungguhnya
tidak ada satu hari pun titisan air syurga tidak jatuh ke atas
hindiba".
Fenugreek (Hulbah)
Nabi
s.a.w. pernah bersabda "jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah,
mereka
pasti membeli dan membayarnya dengan emas". Antara khasiat hulbah
membantu
pengaliran haid dan berguna untuk menyembuhkan sakit
perut(memulas).
Buah Ara fig (fin)
Fin
kering adalah yang terbaik. Di antara khasiatnya ialah untuk memanaskan
badan dan
rasanya enak. Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Jika anda kata ada
buah
datang dari syurga maka itulah fin kerana sebenarnya inilah buah
syurga".
Oleh itu makanlah buah fin kerana khasiatnya menyembuhkan penyakit
buasir
dan pirai.
Ikan (samak)
Khasiat
ikan air tawar lebih baik terutama yang makan tumbuh tumbuhan,
bukan
yang makan lumpur dan benda-benda seni dalam air. Ikan yang tidak
dimasak
sukar dihadam dan mengeluarkan ketidak seimbangan badan.
Bawang putih (thum)
Bawang
putih juga elok untuk memanaskan badan. Khasiatnya membuang gas dan
menggalakkan
pengeluaran air mani. Baik untuk pembawakan sejuk, untuk
mencairkan
balgham. Minyaknya digunakan untuk merawat gigitan serangga dan
Nabi
s.a.w pernah bersabda "Sesiapa yang memakan pohon ini maka janganlah
dia
mendekati kami dan janganlah sembahyang bersama bersama kami."
Minyak sapi (samn)
Minyak
sapi mengandungi banyak lemak. Ia dianggap sebagai penawar racun.
Campurkan
dengan manisan lalu dimakan dan ianya dipercayai ubat pada
makanan.
Halia (zanjabil)
Halia
disebut dalam ayat alQuran (ayat 17, Surah Al Insan) firman Allah
Taala
yang bermaksud "Dan mereka dalam Syurga itu,diberi dari sejenis
minuman
yang campurannya dari zanjabil". Khasiatnya membantu penghadaman
dan
memanaskan badan.
Inai (hinna)
Terdapat
banyak khasiat pada inai. Antaranya menghilangkan bekas
calar-calar
atau lebam pada badan, menghilangkan sakit kepala, sakit dalam
kaki, sakit
kuku dan mengelokkan rambut. Inai bersifat sangat panas dan
menerbitkan
perasaan cinta. Wangian yang terbaik ialah yang diperbuat dari
bunga
inai. Memakai inai pada kuku, tangan dan kaki menjadi biasaan
masyarakat
di Timur terutama bagi pengantin baru.
Madu lebah(a'sal)
Madu
lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini
apabila
dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit.
Sabda
Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu.
Malaikat
akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya.
Jika
seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta
penyakit
keluar darinya." Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu,
dengan
meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika
perut
kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu
yang
paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga
(spring),
seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti
adalah
madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).
Kekacang (a'das)
Semua
kekacang mengeluarkan kekeringan. Jenis-jenis kekacang hendaklah
dimakan
sedikit kerana kalau dimakan dengan banyak ianya tidak baik untuk
perut.
Ada hadith mengatakan bahawa sesiapa memakan kekacang akan
menerbitkan
hati yang simpati, mata berair dan menghapuskan kesombongan.
Salad (khass)
Meskipun
ianya sejuk, ia dianggap sayuran yang baik untuk dimakan. Ia
melembutkan
tubuh yang keras dan membantu menyembuhkan penyakit gangguan
mental.
Salad melemahkan tenaga batin dan terlalu banyak memakannya juga
melemahkan
penglihatan.
Daging (lahm)
Daging
mengandungi banyak khasiat. Dikatakan bahawa orang yang memakan
daging
selama 40 hari berturut turut tidak akan mendatangkan kebaikan. Dan
orang
yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut-turut juga tidak
akan
mendatangkan kebaikan. Dengan kata lain makanlah daging secara
sederhana.
Daging yang paling baik ialah daging kambing. Ianya bersifat
panas dan
lembab. Daging kambing yang paling baik ialah daging kambing
jantan
yang berumur satu hingga dua tahun. Adapun daging babi haram
dimakan.
Terdapat pertelingkahan pendapat mengenai daging kuda sebagai
makanan
biasa. Ibnu Sina berpendapat bahawa daging unta, kuda, keldai
adalah
tidak baik dimakan sebagai makanan biasa. Syariat juga melarang
memakan
daging binatang pemangsa. Dilarang memakan daging binatang pemangsa
No comments:
Post a Comment